Tjukkasgjengens nyhetsbrev, mars 2022

Hei folkens!

Det er en stund siden vårt forrige nyhetsbrev, så tiden er mer enn moden for et nytt. Forrige gang konsentrerte vi oss om hva vår organisasjonssekretær, Frank Ivar Skjærbekk, fordriver tiden med, og han skal vi komme innom også denne gang. Men først…

En hilsen fra Danmark

Nede i Kongens By, København, bor det en kar som svært mange av dere har vært i kontakt med, mange har møtt, og mange har et godt forhold til. Han er pålogget det store internettet store deler av døgnet, og er kjapp til både å svare på meldinger, og til å agere om noe skal gjøres. Vi snakker selvsagt om Tjukkasgjengens daglige leder, TjukkasOlsen.

Erik Olsen har vært en viktig brikke i Tjukkasgjengens virke omtrent siden dag en.

– Jeg så hvordan Tjukkasgjengen vokste, syntes det var et herlig konsept, og kontaktet Jan Ellefsen for å spørre om han hadde behov for hjelp, da jeg hadde god tid til å kunne tilby denne hjelpen. Siden har jeg liksom bare «grodd fast», forteller Olsen.

Hans ansvarsområde ut mot dere medlemmer er i all hovedsak nettbasert, og det er Erik som holder førstekontakten med Tjukkasene og svarer på spørsmål. Han har i tillegg daglig tett samarbeide med Frank, vår organisasjonssekretær, og har også ansvaret for Tjukkasgjengens kontroll på økonomi og regnskap.

– Sammen med Frank og styret planlegger jeg reiseruter, konkurranser, samt løser små og store utfordringer som kan dukke opp i løpet av et Tjukkasår.

For Olsen starter livet i København klokka 06.00 med kaffe og lesing av nyheter.

– Jeg har også et vaktmesterfirma som jeg eier og driver, og folkene mine kommer alltid innom kontoret på morgenen, får en kaffekopp og orienteres om dagens oppgaver. Deretter er jeg klar for Tjukkasgjengen. Jeg elsker å styre og administrere, så jeg føler ofte at jeg er på 24/7, men det er så hyggelig å prate med Tjukkaser rundt i verden, så dette er noe jeg gjør med glede.

Vi bør vel kunne innrømme at vi nordmenn er flinke til å ha fordommer, og helst til våre nærmeste naboer i Sverige og Danmark. Hva er det første vi tenker på når vi hører slagordet; «Det er deilig å være norsk i Danmark»? Tør vi påstå at svaret er mat og drikke?

– Ja, når man bor i Danmark må man være glad i mat, så jeg setter absolutt av tid til å gå ut for å spise den danske nasjonalrett en gang imellom – som er stegt flæsk og persillesovs, forteller Erik, vel vitende om at undertegnede er blant dem som setter stor pris på broderfolkets mat – og ikke minst størrelsen på porsjonene i vårt deilige naboland. Dessverre har ikke mulighetene til å besøke Danmark og Olsen, eller for ham å besøke venner og familie i Norge, vært særlig store de siste par årene.

Så hvordan har det vært å drive Tjukkasgjengen siden Erna erklærte Norge for lukket og låst, fly ble stående på bakken, restauranter og andre møteplasser ble stengt, og det ble en vane å trykke vattpinner opp i nesa?

– De siste to årene med pandemi har ikke vært lette. Vi som drifter Tjukkasgjengen har holdt oss daglig oppdatert på stadig endrede smitteregler og annet, da Tjukkasene hadde behov for rask og pålitelig informasjon. Til tider har det vært både forvirrende og fortvilende, men med de riktige forholdsreglene har mange chaptere heldigvis klart å møtes – med god avstand – for å gå sine turer innimellom. Nå ser vi heldigvis at det er mange av gjengene som er kommet godt i gang, og det gleder oss. Men vi har selvsagt som mål å få vekket enda flere chaptere fra dvalen i år. Hurra! Verden er gjenåpnet!

Erik Olsen er med andre ord svært fornøyd med at pandemien er mer eller mindre over, at samfunnet er gjenåpnet, og at våren er her. Han gleder seg til stadige tilbakemeldinger om chaptere som har funnet sammen igjen, og selvfølgelig om nye ildsjeler som ønsker å starte et Tjukkas-chapter der de bor.

Sånn! Det var herr Olsen. Over til herr Skjærbekk.

Organisasjonssekretærens hjørne

Hvert år sender Tjukkasgjengen ut en rekke søknader – blant annet i forhold til midlene vi får over statsbudsjettet. Disse kommer altså ikke automatisk, men må søkes om, og dette er blant det vår organisasjonssekretær har ansvar for.

– Søknaden i forhold til statsbudsjettet må skrives og sendes i januar. Primo februar er det søknader til banker, kommuner som sendes. Dette er mer rettet mot lokale tiltak. Samtidig i januar og februar skal det rapporteres for bruk av midler foregående år. Dette er ofte utfyllende rapporter som beskriver hvem Tjukkasgjengen samarbeider med, hva som er gjort og hva som ikke ble gjort av planlagt aktivitet, forteller Frank.

Som alle er kjent med, var 2020 og 2021 en vanskelig tid for mange, og Tjukkasgjengen var intet unntak. Ikke alt som var planlagt ble gjennomført på grunn av alle restriksjonene.

– Nå jobbes det aktiv med å få fart på flere gjenger som er blitt liggende i dvale, og som trenger et «vennlig spark bak». Eller rettere sagt; ildsjelene trenger litt påfyll av ideer og hjelp. Flere chaptere er besøkt, og enda flere skal få besøk av meg.

Det er Frank som reiser rundt og møter chapterne rundt om i landet, og det er også han som møter eksisterende og mulige samarbeidspartnere. I tillegg har han et visst ansvar for å lage tjukkasfilmer av både humoristisk og mer alvorlig karakter.

– Mental helse er et tema som står Tjukkasgjengen nært. Jeg har tatt et intervju med en trivelig Tjukkas som har en historie å fortelle, og filmen er straks ferdig redigert og blir da distribuert i våre sosiale plattformer. Vi har også et eget prosjekt rettet mot utviklingshemmede, og nå som de fleste restriksjoner er borte, er dette klart for en skikkelig «pangstart» denne våren, legger Skjærbekk til.

Tjukkasgjengen er heldige og har et lager med vester og annet utstyr liggende – takket være midlene vi får etter Franks søknader.

– Vester sendes fortløpende til alle chaptere som etterspør – og VELDIG GJERNE til nyopprettede chaptere.

Det nærmer seg påske, og det blir ikke påske i Tjukkasgjengen uten en aldri så uhøytidelig påskequiz! Denne planlegger Skjærbekk i disse dager. 

Med varme ønsker om en behagelig og avslappende påske, og en deilig og aktiv vår!

For styret

Arne Kristian

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..