John – forteller om Chapter Borgenhaugen

john

 

Chapter Borgenhaugen ble dannet i januar 2012, av Glenn Jøran Bratland med flere. Han hadde sett til Moss og sett hva Jan Eleffsen hadde fått til der.

Dette fungerte bra også på Borgenhaugen, en del sofaer ble ensomme, på det meste var det dager det møtte opp over 60 tjukkaser som skulle gå. Turen de skulle gå, gikk rundt Borgenbanen og noen stier i tilknytning til denne, mest på asfalt.

Kiwi sponset med refleksvester. Etter hvert falt mange fra og valgte å vende tilbake til sofaen igjen.

I april 2012 ble runden som tjukkasene skulle gå flyttet til golfbanen på Hevingen med oppmøte fra parkeringsplassen bak Borg Vidregående skole. Vi starter kl. 1800 og går fra mandag til fredag.

Fra oppstarten i januar til april var det ikke mange igjen av de gamle, men det er kommet til mange nye og vi er nå en meget sammensveiset tjukkasgjeng på ca 30 til 35 som går fast i løpet av uken. En del nye kommer også til, noen blir og noen synes ikke noe om å gå, men det er jo frivillig og det er jo det som er meningen at det skal være, gratis, sosialt og at alle kan være med. Vi har tjukkaser i alle aldre, vår eldste tjukkas er 96 år.

Tidligere var ordet tjukkas ett skjellsord, nå er det blitt et begrep og vi på Borgenhaugen er stolte over å være en tjukkas.

Alle går i det tempo de selv vil, men ingen går alene og alle som kommer nye for første gang går alltid i sammen med noen. Vi har opptelling før vi starter og  det er alltid noen som passer på at alle er tilbake.

Vi har 3 runder å velge mellom, 1 på 3,8 km, 1 på 4,8 km og 1 på 5,7 km og alle er med grus, slik at vi slipper asfalten.

bh

Refleksvester har vi fått fra Kiwi, Sarpsborg kommune og Moder chapter i Moss.

Vi har også greid å markere oss på mange forskjellige måter.

Vi har laget plakater, hvor vi har skrevet om oss og om hva tjukkasgjengen er for noe, disse har vi fått lov å henge opp i butikker og vi har plassert dem på lyktestolper og på trær langs ruten vi går, dette har skaffet oss nye medlemmer.

Lokalavisene har ved ett par anledninger skrevet om oss, vi har vært med i 2 tv- aksjoner som bøssebærerere, da har vi hatt vestene på oss, vi har vært med å gått i aktiv mot kreft, som gikk i Rygge, vi har hatt med tjukkaser som har gått Moss til Drøbak sammen med Chapter Moss. Vi har hatt stand i gågaten under Sarpsborg dagene, da hadde vi mange innom vår stand. Vi hadde også noen med da utsiktstårnet i Råde ble åpnet av Kristin Krohn Devold.  Flere har også vært på Landstreffet i Sarpsborg, hvor vi i Chapter Borgenhaugen har lagt opp gårute for Landstreffets deltakere.

På det sosiale plan kan jeg nevne at vi den siste fredagen i mnd. møtes på en fast pub, hvor vi prater, spiser og tar en bayer. Vi har julebord hvor vi kårer årets tjukkas, vi har julegløgg med kakerester i romjulen på plassen vi møtes for å gå. Vi går hvert år fra Sarpsborg til Fredrikstad, vi avslutter med middag i Gamlebyen. På høsten blir det arrangert grilltur, hvor det møter mange tjukkaser. Vi møtes også hjemme oss noen av tjukkasene for lunsj.

Vi er en fast gjeng som drar lasset under de forskjellige arrangementer vi er med på, men vi har ikke noe styret som bestemmer, det har vi ikke noe tro på, det har lett for å bli gnisninger på den måten. Vi har heller tro på at alle ”bestemmer” litt. Dette har fungert veldig bra for oss i Borgenhaugen og vi ser ingen grunn til å forandre på det.

Jans ide om å røre seg, komme opp av sofaen har virkelig gjort underverker over hele Norge og flere steder i verden, Vi tror at mange ”liv” har blitt ”reddet” og vi på Borgenhaugen er stolte av å være en del av dette.

Hva gjelder meg kan jeg nevne at jeg har hatt noen hjerte operasjoner, så jeg har veldig nytte av å være med i Tjukkasgjengen. Da jeg reiste fra Feiring etter mitt andre opphold der, fikk jeg beskjed om å ta kontakt med Tjukkasgjengen, for de mente at dette var ett bra tiltak som ble drevet av blant andre Jan med flere i Moss, for å få folk til å bevege seg mer, særlig de som var hjertesyke. For meg har det vært som å vinne førsteprisen i Lotto, å få lov å være med i den unike Tjukkasgjengen.

For Chapter Borgenhaugen

John Kr. Gundersen.

 

bh1

EO

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..